Chicago
61°
Cloudy
5:15 am8:23 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 10mph N
Humidity: 72%
Pressure: 29.89"Hg
UV index: 0
ThuFriSat
70/55°F
73/61°F
81/61°F

Published 2 weeks ago

By Serbian Times

“A GDE JE KASIRKA?”: Vule ušao u nemački market i ostao zatečen, nigde nijedne kamere! (VIDEO)

Gastarbajter Vule koji već decenijama živi u Nemačkoj, gde su mu i deca odrasla, kaže da se i dalje iskreno divi nemačkom poštenju.

Ovaj Srbin je, kaže, godinama je viđao štandove i gajbice s voćem i povrćem pored puta, na farmama, pored kojih niko ne stoji i ne prodaje, nego je samo istaknut cenovnik.

Nema ni gazde, ni prodavca, samo kasa u koju ubaciš pare za ono što si uzeo. Uz nju stoji natpis na kojem se apeluje na poštenje kupca da ostavi novac i – ništa više.

Nije ni to jedino. Vule dodaje i da ima puno rasprodaja starih stvari ispred radnji i privatnih kuća koje posluju na istom principu.

Gazda iznese sve što hoće da proda, nalepi cene, postavi kasu a ljudi kad nešto uzmu oni to plate, ubace u kasu i odu.

Sve je to Vule već video, nije to ništa novo, ali ono što ga je i pored svega toga iznenadilo jesu samoposluge bez ijednog jedinog zaposlenog koje su se u Nemačkoj pootvarale u proteklih pola godine.

Vule je pojasnio da je takvih radnjica nekad davno bilo svud po Nemačkoj dok se nisu pootvarali veliki tržni centri i supermarketi koji su taj biznis uništili. Pošto nije bilo dovoljno prometa da se plate radnici, te radnjice su propale.

U njima ne radi nijedan jedini zaposleni. Unutra je sve puno, ima hleba, slatkiša, slaniša, pića, mlečnih proizvoda, kafe, svega što jednom domaćinstvu treba i zgodne su, kaže Vule, jer su blizu kad ti nešto zafali i treba osnovno – da ne sedaš u kola i ideš po 15 kilometara do velikog supermarketa.

On je ušao u tu radnju i snimio kako je unutra rekavši da je u njoj jedna kamera, kasa i natpis kojim se takođe apeluje na poštenje kupca ali i upozorava da se svaka krađa kažnjava po zakonu.

-Ovo na Balkanu nikad ne bi moglo da prođe…. Ma ne samo na Balkanu, i u Španiji, gde ti nasred ulice ukradu torbicu, ni u Francuskoj, ni mnogim drugim zemljama EU – uveren je Vule koji je na snimku demonstrirao kako se kupuje i plaća u prodavnici bez ijednog radnika.

PROČITAJTE VIŠE:

DA NAS NEMA, TREBALO BI NAS IZMISLITI: Ovo je lista najčudnijih srpskih rečenica!

VELIKO INTERESOVANJE: Prodaja karata na novoj liniji između Beograda i Čikaga bolja od očekivanog!

CRKVENA SLAVA U ČIKAGU, VIŠE OD IĆA I PIĆA: Deci ovacije za pesme i recitacije, ocu Gojku Peroviću za sjajno predavanje (FOTO+VIDEO)

Izvor: Kurir
Foto: Printscreen Youtube / Vuletova Svaštara

YOU MAY LIKE

SRBIJA SVETSKI ŠAMPION U BASKETU: Amerika pala u finalu posle najvećeg preokreta u istoriji! (VIDEO)
OVO JE RUSKINJA UBIJENA SA DETETOM U PANČEVU: Olga je u Srbiju došla u potrazi za poslom i boljim životom!
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)
SRPKINJA I NAJMOĆNIJA ŽENA EVROPE: Udali su je za gej sultana koji joj je oslepeo braću, a onda je njen štićenik preuzeo tron!
ANĐEOSKIM GLASOM DIRNULA SRBIJU: Marija (8) otpevala premoćnu pesmu o domovini i raspametila publiku! (VIDEO)
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
GENIJALNI JOKIĆ DOVEO DENVER DO PRVE POBEDE U FINALU: Srpski košarkaš upisao tripl-dabl i oborio rekord star 25 godina (VIDEO)
KOSOVO JE SRCE SRBIJE, NEKA CEO SVET NAUČI: Mirotić poslao moćnu poruku Novaku Đokoviću!