Connect with us

Balkan

ZNANJE JE MOĆ: Banjalučanin rešio matematički problem star više od 40 godina!

Published

on

Nebojša Đurić, viši asistent matematike na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu u Banjaluci, rešio je matematički problem star više od 40 godina, koji su godinama pokušavali da reše mnogo poznatiji matematičari širom sveta.

“Nakon što sam radio na problemu više od dve godine, saznanje da je potvrđena moja teorija mi je donelo toliko sreće i adrenalina da nisam mogao da spavam dva dana”, izjavio je ovaj 31-godišnji mladi matematičar koji je rodom iz mesta Blatnica, kod Teslića.

Priča da uprkos puno obaveza koje ima i na fakultetu, ali i privatno, pandemija koronavirusa mu je omogućila da se potpuno posveti ovom problemu.

“Svoj zadatak sam pre nekoliko meseci poslao Vjačeslavu Jurku, ruskom matematičaru koji ima najbolje reference iz matematike na svetu, i on je rekao da se ne može reši ovaj problem. Tek tada sam dobio dodatnu motivaciju da nastavim s radom i ovo uspešno završim”, kaže Đurić.

Najbolji matematičari sveta su pokušali dati odgovor na otvoreno pitanje:

“Da li postoji jedinstveno rešenje inverznog problema Šturm-Liuvilovog tipa sa kašnjenjem na intervalu od π/3 do 2π/5 u opštem slučaju?”

Mnogi od njih su svoja naučna istraživanja bazirali na pretpostavci da jedinstveno rešenje postoji, dok je Đurić kontraprimerom dao negativan odgovor.

“Ova teorija mi je inače u doktorskoj disertaciji, ali nisam mogao da očekujem da ću uspeti da rešim ovaj kompleksni problem. Treća sam godina doktorskih studija i nadam se da sam potvrđivanjem ove teorije pri kraju”, ističe Đurić.

Inverzni problemi diferencijalnih operatora imaju značajnu primenu u astrofizici, aerodinamici i biofizici.

“Ovo mi je tek drugi rad na CSI listi iz ove oblasti. Trenutno još nemam dovoljno iskustva da napišem rad svetskog nivoa i zbog toga sam ovo poslao Sergeju Buterinu, koji je veliko ime u svetskoj matematici, koji me podržao, ali sve sam uradio sam”, pojašnjava Đurić.

Prema njegovim rečima, ovaj rezultat je veoma važan, ne samo za njega lično i Univerzitet u Banjaluci, već i za buduće generacije matematičara koji stasavaju u Republici Srpskoj.

“Nadamo se da ćemo oformiti jedan jako dobar tim matematičara u RS koji će da igra na svetskom nivou, jer se ovim otvorilo puno prostora za rešavanje problema i postizanje novih rezultata”, naveo je Đurić.

Ističe da je ljubav prema matematici dobio najviše zahvaljujući tome što od malih nogu igra šah, u kome je osvajao mnogobrojne nagrade, jer su šah i matematika povezani.

“Dok je trajala procedura u vezi s prihvatanjem ovog mog rada, nastavio sam da radim na sledećem problemu, koji će, nadam se, takođe biti vrhunski rezultat u oblasti matematike na svetskom nivou. Smatram da je ovo tek početak moje naučne karijere koju sam oduvek priželjkivao”, kaže Đurić.

PROČITAJTE JOŠ:

PROFESOR KOJI ĆE UĆI U LEGENDU: Srbin dobio spor vredan 750 miliona $, a ovim novcem će obezbediti besplatne knjige za sve naše osnovce!

MALI SRPSKI BETOVEN : Andrej je do treće godine bio gluv, a sada komponuje muziku od koje ćete se naježiti! (VIDEO)

ANTONIJE KOVAČEVIĆ: Kako je Vučić ukrao patrijarhu jedan dan carstva nebeskog

Zahvalio je prvenstveno Goranu Trbiću, dekanu PMF-a, koji ga je oslobodio plaćanja doktorskih studija, koji su veoma skupi, kako bi mogao da nastavi svoju ljubav prema matematici.

“Ovo je samo podstrek za dalji rad. Mora se priznati da Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i Univerzitet u Banjaluci pokazuju iskrenu želju da pomognu nauci kroz nagrađivanje naučnih radova. U četvrtak sam dobio nagradu UNIBL za rad koji sam objavio prošle godine na SCI (“Science Citation Index”) listi”, istakao je Đurić.

Izvor: National Geographic Foto: Printscreen / Youtube

Advertisement