Chicago, IL
55°
Sunny
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 52°F
Wind: 16mph S
Humidity: 33%
Pressure: 30.1"Hg
UV index: 0
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
50°F
48°F
45°F
45°F
43°F
WedThuFriSatSun
59°F / 41°F
48°F / 34°F
37°F / 25°F
41°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 2 years ago

By admin

77. GODINA MISIJE HALIJARD: Srpski seljaci davali su američkim pilotima poslednju koru hleba i vunene čarape!

Ništa ne govori o prijateljstvu Srba i Amerikanaca kao misija “Halijard”, u kojoj su meštani sela Pranjani spasavali savezničkle pilote i pružili im topao dom i hranu onda kad je to bilo najpotrebnije. Na memorijalnom centru na Galovića Polju u Pranjanima danas je obeležena 77. godišnjica misije koja je dokaz velikog prijateljstva dva velika naroda.

“Postoje mnoge slične priče o herostvu u Drugom svetkom ratu, i kada pričamo o hrabrosti često se ograničavamo na one koji nose uniformu, ali ovo je drugačija vrsta hrabrosti, koja govori o seljacima, zapravo običnim Srbima koji danas ovde žive. Кada su obaveštajci saznali da posade vazduhoplova se kriju u Srbiji, kancelarija za strateške poslove OSS-a napravila je plan da izvuče svoje ljude iz okupiranje srpske države. Dok je narod Srbije skrivao oborene avijatičare, deleći ono malo hrane što su imali i zbrinjavajući njihove povrede, OSS je krenuo na posao. Do početka avgusta 1944. godine uz pomoć lokalnog stanovništvazapočela je čišćenje terena i pravljenje tajne piste koja bi savezničkim posadama omogućila izvlačenje i povrat svojim kućama”, kazao je na oveležavanju misije Halijard, General major Dejvid Tejbor.

ISTORIJA KOJA NE SME DA SE ZABORAVI: Američki ambasador Entoni Godfri se obraća prisutnima

Operacija „Halijard“ počela je u martu 1944. godine, kada je komandant JVUO general Dragoljub Mihailović naredio izgradnju piste sa koje je obavljana vazdušna evakuacija savezničkih pilota i u čijoj su izgradnji učestvovali meštani Pranjana i okolnih sela.

“Кao što pokazuje operacija Halijard jeste da svaki izazov možemo da rešimo ako radimo zahejedno. Želim da se zahvalim našim domaćinima, narodu Pranjana, potomcima ovih hrabrih ljudi i neznanih heroja bez kojih ne bi bilo ni misije Halijard. Partnerstvo između Srbije i Ohaja traje do dan danas, to je biser našeg vojnog partnerstva sa Srbijom. Ove godine slavio i 140 godina diplomatskih odnosa naših država, naše partnerstvo sa Srbijom počiva na zajedničkim vrednostima i zajedniškoj viziji i budućnosti u prosperitetu, stabilnosti i slobodi”, kazao je u obraćanju Entoni Godfri, ambasador SAD u Srbiji.

Obeležavanjem godišnjece misije “Halijard”na Galovića polju, položeni su venci žrtvama izgubljenim u Drugom svetskom ratu uz emitovanje himni SAD i Srbije, u prisustvo pripadnika VS.

“Hoćemo da od ovog mesta napravimo kompleks sa kojim će istorija biti ponosna”, rekao je predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Кovačević i dodao: “Galovića polje je sređeno, napravljen je gorski aerodorom i memorijalni centar i nećemo stati na ovome i ono što nas najviše raduje što će ovo mesto i misija “Halijard”, biti snimnjen film koji će predstaviti , naše pretke i heroje ovog kraja koji su pomogli u spašavanju američkih pilota”.

MISIJA HALIJARD JE BILA PRIORITET ZA SAD: Džordž Musulin, jedan od američkih oficira srpskog porekla koji je učestvovao u spasavanju pilota

Sa improvizovanih pista u Srbiji i Bosni i Hercegovini evakuisano je 500 savezničkih avijatičara, od čega 417 Amerikanaca. U periodu od avgusta 1944, do februara 1945. godine avijatičari su prevoženi u američke baze u Italiji.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE