Chicago
68°
Partly Cloudy
6:41 am6:43 pm CDT
Feels like: 68°F
Wind: 9mph NE
Humidity: 82%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 0
TueWedThu
72/63°F
66/63°F
66/59°F

Published 4 months ago

By Serbian Times

67 GODINA MATURE: Mitrovački gimnazijalci došli na čas u kafanu! (FOTO)

Nada Janković, posle 67 godina od položenog ispita zrelosti, sastala se sa svojim drugovima iz školske klupe i podsetila se gimnazijskih dana u Sremskoj Mitrovici.

Na ovaj čas, koji je, doduše održan u jednom mitrovačkom restoranu, došli su dr Dimitrije Stojšić, Zoran Židišić, Krešimir Teševkić, Ratko Stanulović, Slobodan Paklar, Mirko Mirčetić, Bora Kolarski i Lazar Petković i Nada Janković – svi iz generacije 1955./56.

Svi smo vrlo vezani iz naše generacije, odrasli u posleratno doba, u siromaštvu, ali u jednom
potpuno različitom vremenu. Sve to je opisano u knjizi “Zlatni odsjaj sećanja”, objavljenoj povodom velikog jubileja 50-godišnjice mature učenika Mitrovačke gimnazije 2006. godine. Tada su poslednji put sa nama bili i naši profesori, kojih nažalost više nema među živima. Bila je to tada velika svečanost, kada se okupilo čak nas 150 gimnazijalaca iz četiri odeljenja – seća se Nada Janković, profesorka književnosti u penziji i bivša direktorka biblioteke “Gligorije Vozarević” u Sremskoj Mitrovici.

Nekadašnji mitrovački gimnazijalci sastaju se svake godine u junu, ali su prethodne dve druženja izostala zbog korone.

Sada su se prisetili uspomena iz školskog doba, poverili se jedno drugom, kao nekad…

Naši su drugovi rasuti po celom svetu, kao što kaže ona pesma. Sve su to uspešni ljudi i stručnjaci u svojim oblastima, ali, nažalost, godine stižu, 86 nam je, sve nas je manje. Obišli smo ceo jedan generacijski krug – od maturanata, punih života, želja, ambicija, snova, preko zrelosti, formiranja porodice, profesionalne realizacije, do starosti, kada se živi od sećanja- sa setom u glasu priča Nada.

PROČITAJTE VIŠE:

EKSKLUZIVNO, DŽASTIS RAJD: Nisam sanjao da ću ja, Amerikanac, postati balkanska zvezda! Sad hoću da naučim jezik i sviram po ex-YU! (VIDEO)

DANICA CRNOGORČEVIĆ OTKRIVA ZA SERBIAN TIMES: Trudna sam, čekamo četvrto dete!

“SRBIJA JE BOLJA ZA ŽIVOT OD AMERIKE!” Branka i Milan su rođeni u Čikagu ali su nedavno ostavili sve i došli da žive u Beograd! (VIDEO)

Izvor: Informer
Foto: Informer

YOU MAY LIKE