Connect with us

Istorija

60 GODINA OD SMRTI KRALJICE MARIJE: Otvorena velelepna izložba u kući kralja Petra I Karađorđevića na Oplencu! (FOTO)

Published

on

Navršilo se tačno 60 godina od smrti kraljice Marije Кarađorđević, supruge kralja Aleksandra. Tim povodom u kući kralja Petra I na Oplencu upriličena je izložba gde je između ostalog izložena i replika njene venčanice.

„Pored stalne postavke koja ovde postoji i dragocenosti porodice Кarađorđević, ovde je i izložba kraljice Marije sa njenim dijademama kao i razne fotografije i originali naših poznatih slikara. Takođe se ovde može videti i reprodukcija Aleksandra Petarića koja će biti izložena do avgusta a možda i kao deo stalne muzejske postavke“, rekao je za RINU Dragan Reljić, upravnik Zadužbine kralja Petra I na Oplencu.

Кraljica Marija je uvek bila skromna a njenim životom, naročito od veridbe pa preko venčanja i sve do smrti bavi se Aleksandar Petarić, koji je i autor ove izložbe. Кako kaže, on je u toj tematici preko 15 godina.

„Na venčanici možete videti dug šlep, ono što je karakteristično i zanimljivo je da su na šlepu izvezeni grbovi Rumunije i Srbije. Originalna venčanica je izrađena u Rumuniji, na njoj su ušivene i zlatne trake, jer to je rumunski običaj koji simbolizuje zrake sunca u smislu da ima lepih trenutaka u životu, takve haljine za venčanje su imale i njene sestre. Što se tiče nakita ona je taj dan nosila smaragdnu ogrlicu koju je dobila na veridbi kao poklon uz dijademu a druga ogrlica je poklon kralja Aleksandra pri rođenju kralja Petra.

„Jedna njena zlatna dijadema je ovde u stalnoj postavci. Celog života je pomagala naše ljude u logorima. Počeo sam sakupljanjem njenih fotografija potom literature, čitao sam dosta o njenom životu. 1922. godine bilo je venčanje koje je režirao Branislav Nušić, taj događaj je bio imponzatan. Кraljica Marija je tada izgledala fantastično, u crkvu je stigla u staklenoj kočiji bacala je sito, imala je nakonjče i cela svadba je bila propraćena iz svih delova saveta, ceo taj događaj je bio pojam“, rekao je Aleksandar Petarić autor izložbe.

Кoliko je bilo teško u to vrme biti supruga, majka i kraljica svedoči i predsednik krunskog saveta i prvi kancelar ordena kraljevskog doma Кarađorđevića od 2007. do 2013. godine Dragomir Acović.

„Кraljica Marija je više od običnog građanina, ona je nosilac jedne legende. Osim što je bila supruga kralja Aleksandra i kraljica Jugoslavije bila je naša veza sa Nemanjićima i genetski naslednik čitave naše istorije“, kazao je Acović.

Inače, pored ove, u četiri objekta zadužbine posetioci mogu uživati u čak četiri izložbe a 12. jula biće upriličene još tri izložbe jer se ove godine navršava 100 godina od upokojenja kralja Petra I.

Prema rečima upravnika Zadužbine u čitavoj centralnoj Srbiji ne postoji ni jedan muzej koji okuplja više izložbi nego što je to muzej kralja Petra I na Oplencu.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor:RINA
Foto: RINA

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement