Chicago, IL
64°
Fair
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 63°F
Wind: 13mph S
Humidity: 39%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 3
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
66°F
66°F
61°F
59°F
57°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
34°F / 23°F
46°F / 32°F
46°F / 39°F
61°F / 48°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

130 GODINA OD GORAČKE BUNE: 18 hrabrih seljaka pokušali su da se oslobode Osmanlija!

Na današnji dan navršava se 130 godina od Goračićke bune, kada je narod dragačevskih sela Goračića, Živice i Guberevaca, braneći svoja ustavna i zakonska prava, pružio otpor kiveralno-naprednjačkom režimu predsednika Vlade Jovana Avakumovića.

Ubijeno je 18 seljaka, pristalica Narodne radikalne stranke, a ranjeno 21. Ova buna je bila jedna od mnogih u burnoj unutarpolizičkom životu Srbije u 19. veku, a jedna od najupečatljivijih na koncu vlade dinastije Obrenović.

Potomci nastradalih, predstavnici Biblioteke opštine Lučani i predstavnici Narodnog muzeja u Čačku prisustvovali su danas polaganju venaca u slavu poginulima.

„Najviše ustanika iz Dragačeva, a među najviše i iz celog čačanskog kraja, u vreme srpskih ustanaka za oslobođenje od turske vlasti, dalo je upravo ovo selo. Goračići su sve do druge polovine 20. veka bili najveće i najmnogoljudnije selo u Dragačevu. Nakon oslobođenja od turskog ropstva, preciznije od izdavanja Trećeg hatšerifa 1833. godine u autonomnoj Kneževini Srbiji u potpunosti je ukinut feudalizam, te ona postaje zemlja slobodnih seljaka. Ova „sloboda“ koju većina naroda, ne samo u Turskoj, već i u čitavoj Evropi nije imala, postala je element srpskog identiteta i važan gravitacioni činilac za veliku migraciju neoslobođenih Srba iz okolnih krajeva. Ova „sloboda“ pre svega se odnosi na spoljni karakter, odnosno odbijanje stranog gospodarstva, međutim, Srbija je pred sobom imala i drugu i važnu bitku za sticanje druge slobode — unutarpolitičke. Pritisnut sve češćim bunama knez Miloš pristaje na Ustav, nakon čega će uskoro i abdicirati, čime se stiče prvi korak ka osvajanju i te druge, političke „slobode“. Ona je u početku bila rezervisana za uski krug malobrojnog obrazovanog i varoškog stanovništva. Prvi korak ka omasovljavanju političke borbe donelo je osnivanje Narodne radikalna stranka 1881. godine, odnosno njenim ulaskom u srpska sela i uključivanjem seljaka u politički život, čime nastaje nova etapa u političkom životu Srbije”, rekla je Delfina Rajić, direktorka Narodnog muzeja u Čačku.

Memorijalni muzej Goračićke bune otvoren je 29. novembra 1968. godine.

Goračići imaju jedno od najistaknutijih mesta u istoriji celog čačanskog kraja, ne samo Dragačeva, u 19. veku. Najstarija crkva u Dragačevu sagrađena je 1807. godine i nalazi se pod zaštitom države kao spomenik kulture.

PROČITAJTE VIŠE:

NEPRAVDA ILI GREŠKA: Novak Đoković izostavljen sa spiska najboljih sportista!

NEOBIČNA SCENA NA ZLATIBORU: Zalutalo prase oduševilo decu! (VIDEO)

ZORAN ČUVAR SRPSKE TRADICIJE: Poslednjih 30 godina sakuplja narodnu nošnju! (VIDEO)


Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE