Chicago, IL
61°
Partly Cloudy
6:37 am5:30 pm CST
Feels like: 61°F
Wind: 11mph SW
Humidity: 44%
Pressure: 29.84"Hg
UV index: 0
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
57°F
54°F
50°F
48°F
46°F
ThuFriSatSunMon
52°F / 36°F
41°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 50°F

Published 10 months ago

By Serbian Times

12 GODINA TRUDA I PREDANOSTI: Dejan je od šibica napravio maketu jednog od najlepših hramova Srbije! (VIDEO)

Dejan Kovačević iz Kragujevca, koji radi kao vozač Hitne pomoći, ima i veoma zanimljiv hobi za koji je potrebno dosta truda, vremena i strpljenja.

Naime, on pravi makete od drvca šibice, počeo je od zamka, a poslednje što je uradio jeste i maketa Hrama Svetog Save za koju mu je trebalo i najviše vremena jer je rađena do najsitnijeg detalja.

Davno sam došao na tu ideju, još kao srednjoškolac osamdesetih godina kada jei aktuealizovana priča o Hramu Svetog Save. Bio sam u vojsci u Zadru kad i kada sam došao u Beograd, bio sam oduševljen hramom. Pre toga sam radio maketu zamka, kao srednjoškolac i to sve iz vizije. Nakon toga, Mileševskoj eparhiji se svideo zamak koji sam napravio i oni su to i kupili. Iguman mi je tražio da napravim manastire iz Mileševske eparhije, i svi oni se nalaze u muzeju u Prijepolju – započinje svoju priču Dejan.

Kasnije se, kako dodaje, u izradi maketa od šibica uključio i njegov brat.

Sve je ručni rad, drvce po drvce, nema alatke. Najteže mi je bilo zbog podataka, jer je teško bilo dostupno doći do dimenzija kada sam počeo da se bavim maketama. Kada sam radio manastire iz Mileševske eparhije išao sam na teren i tamo na mestu tražio blagoslov od igumana. Sve smo merili na terenu, premeravali, crtali kako bi bilo u potpunosti realno urađeno do najsitnijih detalja – priča Dejan.

Kada je počeo da radi Hram, bilo je lakše jer su mu dimenzije bile dostupne.

@lazar_1340 #hramsvetogsave #srbija #veselisesrpskirode #viralvideo #fypage #viraltiktok #fypシ #fypシ゚viral ♬ Veseli se srpski rode – Danica Crnogorčević

Sve je urađeno od šibica, do najsitnijih detalja. Potrošeno je oko 100.000 šibica, fosforna glava je sečena, toliko ih je bilo da smo napunili kantu od 10 kilograma. Teško je odraditi tačan broj šibica, jer blizu 50 odsto drvaca nije moglo da se iskoristi – kaže Dejan koji inače radi kao vozač u Hitnoj pomoći u Kragujevcu.

Za izradu makete Hrama Svetog Save trebalo mu je 12 godina i više od 25.000 sati.

Pravili smo ga od 2010. do 2022. godine. Oduvek me je oduševljavao Hram Svetog Save, a probleme na koje smo na izalzili prilikom rada rešavali smo usput – priča Dejan i dadaje da mu je ovaj hobi i svojevrsna “terapija za živce.”
Nekad smo i po 12 sati dnevno radili i po jedan zidić. I onda ga tako gledam samo. Pa naiđe period kad ti se ne radi, pa danima ne radiš ništa. Sve ukupno utrošeno je više od 100.000 drvaca, a maketa je sada ustakljena sa šest kvadrata stakla i smeštena na pleksiglasu kružne osnove – rekao je Dejan.

PROČITAJTE VIŠE:

PLATIO 150.000 EVRA KAKO BI VASKRS DOČEKAO KOD KUĆE: Novac nije problem kad se Luka zaželi porodice!

INTERVJU, BRANKO DRAGAŠ: Dolazi najveća svetska ekonomska kriza ikada, vadite Vaš novac iz banaka! (VIDEO)

ANTONIJE KOVAČEVIĆ: Kako je Nele Karajlić započeo rat u bivšoj Jugoslaviji! (VIDEO)

Izvor: Kurir
Foto: Privatna arhiva/ Kurir

YOU MAY LIKE