Connect with us

Srbija

КUSTURICA ODBIO ČLANSTVO U SANU: Ne verujem u dobre namere Кostića, brišite me sa spiska!

Published

on

Emir Kusturica objavio je na portalu Iskra autorski tekst u kojem ekskluzivno odbija kandidaturi za članstvo u Odjeljenju jezika i književnosti SANU. Obrazloženje slavnog reditelja prenosimo u celosti:

Prvo: Teška srca sam donio odluku da se zahvalim Odjeljenju jezika i književnosti SANU na kandidaturi za članstvo u uglednoj ustanovi i da, evo, ljubazno zamolim brisanje moga imena i prezimena sa pomenutog spiska. Trebalo bi da budem i slijep kod očiju, pa da povjerujem kako osvetoljubivi Кostić nema većinu svojih ljudi u Odjeljenju jezika i književnosti i kontrolu nad armijom akademika u drugim odjeljenjima kod kojih će izdejstvovati sve što zamisli. Uskoro bi mogla da uslijedi njegova ostavka koja neće biti prihvaćena. On neće, oni hoće.

Drugo: Ovaj korak ne činim potcjenjujući istinu da su se stepenicama SANU peli Milanković, Pupin, Tesla, Andrić, Ekmečić i ko sve još važan i sudbonosan za našu Srbiju. Ja sam filmski reditelj, pa onda tek mladi pisac i vremešni muzičar (što ne znači da nisam arhitekta, graditelj i da neću, jedne noći, u svemu biti bolji i stariji). Ipak, danas u Srbiji ima mlađih pisaca koji, po mom uvjerenju, zaslužuju da budu akademici prije mene.

Treće: Predsjednik SANU, Vladimir Кostić, je telefonskim razgovorom obavjestio Odjeljenje za jezik i književnost kako bi trebalo oni da me predlože za članstvo, a ne novostvoreno Odjeljenje za umjetnost gdje su kandidati scenski umjetnici i što predstavlja medij u kojem sam postigao najveće rezultate. Takva kandidatura bi odgovarala zdravom razumu i čitavom postupku dala smisao. Ovako, ta su vrata otvorena vrednim umjetnicima, ali onima čija politička korektnost je jači izraz, nego njihovo djelo.

Četvrto: Ne vjerujem u dobre namjere gospodina Vladimira Кostića, a najmanje u njegovo viđenje budućnosti Кosova i Metohije koje se razlikuje ne samo od ćutljive većine u SANU, nego je potpuno u skladu sa soroševskim viđenjem okupiranog Кosova i Metohije, ali i budućnosti Srbije. Dugo će se čekati odgovor na poziv Bećkovića, Pipera, Tešića, Danojlića o neophodnosti isticanja stava SANU u vezi sa statusom i budućnošću Кosova i Metohije.

Pod „velikosrpskim hegemonizmom“ u Hrvatskoj je izmišljen i patentiran jedan od najboljih i najefikasnijih antibiotika…

Posted by Serbian Times on Tuesday, February 23, 2021

Piše: Emir Кusturica za Iskra.co
Foto: Printscreen YouTube / RTS Sasvim prirodno – Zvanični kanal

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement