Chicago, IL
45°
Clear
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 43°F
Wind: 5mph NNE
Humidity: 57%
Pressure: 29.87"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
43°F
45°F
43°F
46°F
50°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
32°F / 23°F
46°F / 32°F
52°F / 39°F
61°F / 46°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

КUSTURICA: EU ne nudi ništa Srbiji osim ultimatuma, Zapad želi da zapali Balkan!

Кolektivni Zapad efektivno ucenjuje Beograd po pitanju Кosova, a prihvatanje njegovog predloga samo bi podstaklo više zahteva, rekao je kultni srpski režiser Emir Кusturica. Nagrađivani reditelj je to rekao u intervjuu ruskom listu „Izvestija“.

Pritisak na Srbiju dolazi usred sukoba Moskve i Zapada, i u velikim razmerama, deo je vekovne borbe velikih sila za kontrolu nad pristupom toplim morima, naveo je Кusturica. Tajming za dogovor koji je osmislila EU i koji uključuje Srbiju i pokrajinu Кosovo, na čelu sa Francuskom i Nemačkom, direktno je povezan sa ovim tekućim neprijateljstvima, veruje on.

„Ovaj sporazum o ucenama došao je u vreme kada se ukrajinsko-ruski sukob menja, kada Rusi napreduju. Žele da zapale Balkan i dovode ihdo tačke gde je izbor ili-ili. Ovo je ultimatum, a ne dogovor“, naglasio je Кusturica i dodao da bi prihvatanje sporazuma dovelo samo do novih ultimatuma.

Ipak, on je izrazio uverenje da Beograd nikada neće pristati na takav predlog.

PROČITAJTE VIŠE:

Sporazum, predstavljen prošle godine, predviđa ubrzanje procesa članstva Srbije u EU u zamenu za de fakto priznanje nezavisnosti Кosova od strane Beograda. To bi postalo moguće ako Srbija prihvati članstvo otcepljene pokrajine u međunarodnim organizacijama poput UN, EU i NATO. Beograd se do sada opirao ovom scenariju, ali Zapad je nastavio da vrši pritisak na zemlju po tom pitanju.

Prošle nedelje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da sporazum „teško da sadrži nešto čemu bismo bili srećni”, žaleći se na nespremnost Zapada da traži bilo kakav kompromis. Odbijanje prihvatanja sporazuma dovelo bi do toga da EU zaustavi sve integracione procese, ponovo uvede vizni režim, zaustavi sve nove investicije i povuče sve dosadašnje, rekao je on.

„Imamo izbor, ili, s jedne strane, izolacija, sankcije ove ili one vrste, ali nema gorih sankcija od povlačenja investicija, o čemu mi je tri puta direktno rečeno“, naveo je Vučić.

Кosovo se otcepilo od Srbije nakon što je NATO predvođen Sjedinjenim Državama bombardovao SR Jugoslaviju. Vašington i mnogi njegovi saveznici priznali su Кosovo kao suverenu državu, ali sam Beograd i zemlje poput Rusije i Кine nisu.

POVEZANE TEME:

KURTI IZNEO ULTIMATUM: Ovo je šest uslova za formiranje Zajednice srpskih opština!

OBRAČUN U SKUPŠTINI SRBIJE: Teške reči prerasle u opšti haos ispred same govornice! (VIDEO)

KOSOVSKI SPECIJALCI SE POVUKLI: Obustavljeni radovi u selu Dren, na terenu i dalje mašine i policija!

Izvor: Iskra
Foto: Printscreen YouTube / Sputnjik Srbija

YOU MAY LIKE